banner

5 pozitivnih utjecaja tjelovježbe na mentalo zdravlje

Moderan način života donosi nam intenzivne dane s manje prostora za posvećivanje samome sebi. Razina stresa i vjerojatnost obolijevanja od mentalnih bolesti kao što su anksioznost i depresija, sve su veće. U vrijeme kada smo suočeni s pandemijom koja je izmijenila dosadašnje načine funkcioniranja i traži stalno prilagođavanje novim promjenama, svima nam je potrebna dodatna doza pozitivnih stimulansa. Donosimo ti pet pozitivnih utjecaja tjelovježbe na mentalno zdravlje kako bismo te dodatno motivirali na rad na samome sebi.  

Iako su teretane i ostale dvorane za rekreaciju trenutno zatvorene, to nikako nije razlog da tjelovježbu zanemarimo i ostavimo po strani. Dapače, ovo vrijeme možeš iskoristiti za rad na sebi i svome mentalnom i fizičkom zdravlju.

Koji su to pozitivni utjecaji tjelovježbe na tvoje mentalno zdravlje?

1. Podizanje energije i raspoloženja

Vježbanjem tijelo ispušta endorfine koji utječu na receptore za bol u mozgu i podižu tvoje raspoloženje. Nakon trčanja ili odrađenog treninga osjećaš se euforično, a taj će osjećaj trajati i neko vrijeme nakon trčanja. Ljudima s dijagnosticiranom depresijom razina serotonina i dopamina je niža pa se zato preporučaju aerobne vježbe jer dokazano smanjuju stres, osjećaj anksioznosti i podižu raspoloženje. Vrlo je vjerojatno da ćeš nakon intenzivnijeg treninga osjetiti nalet adrenalina i – sreće!

2. Podizanje osjećaja zadovoljstva

Svi imamo periode kada smo nezadovoljni ishodima situacija koje nas okružuju, ali i samima sobom. Vježbanje povećava nivo dopamina i serotonina, a to su hormoni koji su zaslužni za osjećaj zadovoljstva i pozitivne slike nas samih. Samo 30 minuta redovitog vježbanja svaki dan pozitivno utječe na osjećaj zadovoljstva jer osim što radimo na mentalnom zdravlju, radimo i na fizičkom izgledu koji je jedan od okidača za bolje raspoloženje.  

3. Otpornost na stres

Stres još nazivamo tihim ubojicom jer je njegov utjecaj na fizičko, a najviše na mentalno zdravlje jako štetan. Prilikom vježbanja smanjuje se nivo kortizola, hormona stresa. Par puta tjedno po dvadesetak minuta aerobnih vježbi djeluje pozitivno na smanjenje kortizola, a samim time i stresa. Kako bismo vježbanjem nadvladali stres, potrebna je dosljednost i kontinuiranost vježbanja.

4. Ublažavanje depresije i tjeskobe

Dok depresiju prate kronično loše raspoloženje i kontinuirana tuga koja često nema razlog, anksioznost prati intenzivan i kontinuiran strah od negativnih događaja u budućnosti. Kombinacijom aerobnih i anaerobnih vježbi na svakodnevnoj razini možeš ublažiti ili prevenirati depresiju i anksioznost jer ćeš tijelo obogatiti dopaminom i serotoninom.

5. Poboljšanje mentalnih sposobnosti

Treniranjem ubrzavamo cirkulaciju i općenit rad organizma. Povećavamo razinu energije jer fizička aktivnost povećava kapacitet pluća i donosi nam više kisika i nutritivnih sastojaka. Veći dotok kisika u mozgu, a i cijelom tijelu pospješuje pamćenje. Neka istraživanja su dokazala da redovito vježbanje ima dugotrajniju dobit jer usporava pad mentalnih sposobnosti do kojeg prirodno dolazi u starijoj životnoj dobi. Ne kaže se bez razloga da nas vježbanje čini mlađima!

Prednosti nisu samo za iskusne i dugoročne vježbače – i umjerena, ali redovna tjelovježba ostavlja pozitivan učinak na naše tijelo. Tridesetak minuta posvećenosti tjelesnim aktivnostima svakog dana pomaže nam u boljem radu organizma i boljem osjećaju!

Za kućne treninge u razdoblju zatvorenih teretana, prati nas na Gyms4you i Coach4you Instagramu! Svaki dan donosimo nove vježbe u dva termina – 10 i 18 sati. Treninzi su otvoreni za sve, i postojeće i buduće klijente. Pridruži nam se i osnaži s nama!

Read more

Search

+